Istanbul

Istanbul

Hilde Groen

Kijk van binnen!

Een poëtische chaos

Istanbul is een stad die zich niet eenvoudig laat omschrijven, laat staan vergelijken met een andere metropool. Het is een stad met vele gezichten. Een volgens velen magische plek, waar de ontmoeting tussen Europa en Azië al eeuwenlang zijn sporen achterlaat. Oost en west, symbolisch aan elkaar verbonden door twee bruggen en tegelijkertijd symbolisch van elkaar gescheiden, door de Bosporus.

De Franse dichter De Lamartine (1790-1869) schreef: ‘als je de wereld maar één blik mocht schenken, schenk die dan aan Istanbul’ en niemand minder dan Napoleon Bonaparte zei: ‘als de wereld slechts één enkele staat was, zou Istanbul de hoofdstad zijn’.

Ontmoeting tussen Europa en Azië

De oorspronkelijke naam van de stad was Byzantium, genoemd naar de stichter ervan, Byzas. In de 3de eeuw na Chr. viel Byzantium in handen van keizer Constantijn, waarna de stad later als Constantinopel hoofdstad werd van het Byzantijnse Rijk. De Ottomanen veroverden Constantinopel in de 15de eeuw en gaven de stad zijn huidige naam, Istanbul. Wat deze bijzondere metropool vooral kenmerkt zijn de zichtbare tegenstellingen tussen arm en rijk, traditioneel en modern, oosters en westers, vroom en goddeloos. Deze contrasten manifesteren zich op vrijwel elk gebied, zoals het eten, de muziek, de architectuur, de kleding, de religie, etcetera. Met ruim 13 miljoen (geregistreerde) inwoners, is Istanbul de grootste stad van Turkije en van Europa. 
 

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen