Noord- Albanië

Noord- Albanië

Kijk van binnen!

Noord Albanië: Tirana, Shkodra, Albanese Alpen, noordoosten en de kust
 

Deze Odysee Reisgids geeft informatie over Noord Albanië, toeristisch gezien het interessantste deel van het land. Albanië is een nieuwe en aantrekkelijke vakantiebestemming. Het land heeft werkelijk alles wat bezoekers willen: prachtige stranden, hoge bergen, meren, rivieren, natuurgebieden, archeologische opgravingen, Ottomaanse stadjes, uitgaansleven in de hoofdstad. En Albanië was de bestemming van Wie is de mol 2022.

Al is Albanië een klein land, een aparte reisgids voor het noorden is toch gerechtvaardigd. Samenstelster Gerda Mulder maakte deze reisgids van het gebied ten noorden van hoofdstad Tirana en begint met een aantal aanraders van dit bergachtige gebied (tot circa. 2700 m). Na Tirana volgen hoofdstukken over Shkodra en omgeving, de Albanese Alpen, het noordoosten en de kuststreek met zijn stranden.
Recensie NBD-Biblion

Noord Albanië strekt zich uit van de Albanese Alpen aan de noordelijke grens met Montenegro tot aan Tirana, van de westelijke kust tot aan de oostelijke grens met Kosovo en omvat het halve land. Vanuit Tirana, hoofdstad en het vlakbij gelegen Durrës, antieke stad met kilometers zandstrand, kun je de bestemmingen in het noorden gemakkelijk bereiken.

Het noordelijke kustgebied

Het noordelijk kustgebied  tot aan de grens met Montenegro heeft badplaatsen met zandstranden (Durrës, Shengin, Velipoja), bergachtige schiereilanden met rotsstrandjes (Cape Rodopi), lagunes (Potok, Viluna), een ongerepte rivierdelta (Buna) en historische steden als Kruja, Lezha en Shkodra. Kruja is een aantrekkelijk, hoog in de bergen liggend vestingstadje, ooit thuisbasis van de nationale held Skanderbeg. Het stadje Laç met haar grote kathedraal Shën Ndout is een beroemd katholiek bedevaartsoord.

Shkodra

Shkodra ligt aan het gelijknamige meer en heeft uitzicht op fort Rozafa en de berg Tarabosh. Het is een cultuurstad met een Italiaans centrum, gebouwen in zachte pasteltinten, veel oude katholieke kerken, een Ottomaanse moskee, een Nationaal Fotomuseum (Marubi-collectie) en geweldige visrestaurants in rustige dorpjes aan het meer. Je kunt gemakkelijk dagen in Shkodra doorbrengen. De stad is ook hét vertrekpunt voor trips naar de Albanese Alpen en de boottocht over het Koman stuwmeer.

Albanese Alpen

'De Vervloekte Bergen’, het ontoegankelijke karstgebergte, waar bergbewoners eeuwenlang in traditioneel stamverband in de geïsoleerde dalen leefden, met bergtoppen van meer dan 2000 m hoogte, is snel populair geworden bij wandelaars en bergbeklimmers. Het dorpje Theth in de Shala-vallei is vertrekpunt voor pittige meerdaagse bergtochten als de ‘Peaks of the Balkans’ route en de ‘Via Dinarica’.  De afgelegen rivierdalen van de Kir, Kelmendi en Vermosh bereik je alleen rijdend over smalle wegen met haarspeldbochten en mooie uitzichten. De boottocht over het stuwmeer van Koman naar Fierza, laverend tussen hoge rotsen, is onvergetelijk.

Noordoost-Albanië

Een groot en veel minder bekend gebied, recent ontsloten door de autosnelweg Tirana-Prishtina (Kosovo), loopt ten noorden en zuiden van de Fan-rivier. Het bestaat uit verschillende regio’s met specifieke kenmerken: Mirdita, Dibra en Kukës.

Noord-Albanië
Gerda Mulder
ISBN 9789461230621
138 pg., € 21,50
Bestel direct

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen