Vesterålen

Vesterålen

Odyssee Reisgidsen Noorwegen
Lofoten
Spitsbergen

Kijk van binnen!

Voor rustzoekers en avonturiers

Odyssee Reisgidsen - Vesterålen is een van de eilandenreeksen die steeds meer in de belangstelling staat. Tot voor kort waren het vooral de Lofoten die populair waren, maar steeds meer bezoekers ontdekken de charme van de nabijgelegen Vesterålen.  Deze Odyssee Reisgids Vesterålen laat je kennis maken met deze nog onbekende eilandengroep in Noord-Noorwegen.

Een wereld aan kusten

Sinds de bouw van enkele bruggen zijn de eilanden gemakkelijk bereikbaar én vormen zij tevens de springplank naar ander eilanden. Vesterålen is vooral voor rustzoekers én avonturiers. 

De Noorse kust is op zich al zeer grillig, maar de kustlijn van de eilanden van Vesterålen is dat nog meer. Veel wegen lopen vlak langs de kust én de meeste plaatsjes liggen daar ook. Langs de kust gebeurt het allemaal: het uitvaren van de vissers en de binnenkomst met de volle netten. Heerlijk om aan de westkust de zon boven het water te zien zakken én weer opgaan.
De middernachtzon zorgt voor wekenlang lichte nachten. Met een beetje geluk maak je van een dag twee dagen. En komen de wolken, dan boort de zon regelmatig als een schijnwerper zijn gat voor betoverende lichteffecten. 
Lekker lange dagen om de natuur in de omgeving te ontdekken. Want Vesterålen zit vol vogels, die hier ongestoord broeden. Het gebied is al ruig op zichzelf, maar de natuurbescherming in reservaten en nationaal park maakt het tot één groot natuurgebied. En de eland vaart er wel bij. Deze laat zich regelmatig zien op je pad.

Op zoek naar walvissen

Vanaf het noordelijkste eiland, Andøya, gaan safari’s de zee op. Op weg naar walvissen én diverse zeevogels, waaronder papegaaiduikers. Deze zijn er in grote hoeveelheden. Dobberend op zee turen naar de horizon is steeds weer een spannend avontuur. Want vanaf zee is het meeste te zien. Uitvaren op weg naar walvissen die hier graag komen door het voedsel voor de kust. Soms even een staart boven water en dan weer een spuitende fontein. Elke vaart is een avontuur op zich.  En dan hebben we het nog niet over de zeearenden die cirkelen voor de kust.

Uitdagende bergen en wateren

Vesterålen heeft net als de Lofoten uitdagende bergen. Om naar te kijken en het steeds wisselende lichtspel te zien van licht en donker, maar ook om te beklimmen of langs te wandelen. Op de diverse eilanden liggen bergtoppen te lonken naar de bergwandelaar of echte klimmer. Ze zijn er in alle soorten en maten. Een netwerk van paden maakt de bergen toegankelijk voor een avontuurlijke tocht de bergen in. Zet je tentje maar neer. Hier is het allemansrecht: je eigen camping in jouw favoriete dal. Niemand te zien verder.
Ook voor wandelaars én kajakliefhebbers vormt Vesterålen een prachtig gebied. Het is er stil, de natuur alom aanwezig én minder toeristisch. Je gaat hier zelf op ontdekking: zelf je weg zoeken in de leegte van Noord-Noorwegen. Met af en toe een klein vissersplaatsje om je proviand op te doen of even een  terrasje te zitten op die zonnige middag. De meeuwen boven je. Meer geluiden zijn hier niet. Vesterålen is vooral leeg. Voor jou alleen. 

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen