'Als ik de skyline van Rotterdam zie, springt mijn hart op'


Acht vragen aan Mirjam Bredius-Hoogendam, auteur van de gids Rotterdam

Mirjam Bredius is geboren en getogen in Rotterdam. Ze studeerde Franse Taal- en Letterkunde in Leiden en is vanaf 1987 werkzaam als docent Frans in Noord-Brabant. In 2015 startte ze haar eigen tekstbureau. Daarnaast reist ze graag, in binnen- en buitenland.

In 2017 verscheen haar reisgids over Rotterdam, waarin haar passie voor het schrijven en haar interesse voor geschiedenis, kunst en cultuur en de liefde voor haar geboortestad samenkomen.
Gelijktijdig met de herdruk van Rotterdam, verschijnt haar gids Wandelen in Lille. Een bijna vanzelfsprekende keuze voor een docent Frans die van Frankrijk, reizen, kunst, cultuur en schrijven houdt.

Wat heb je met de stad Rotterdam?
Rotterdam is de stad waar ik ben geboren en getogen. In mijn jeugd was de stad nog niet heel mooi. Pas de laatste decennia is er veel fraais neergezet. Als ik aan kom rijden vanuit het zuiden en de skyline zie, springt mijn hart op. Ik voel mijn band met de stad. Door het schrijven van de reisgids ben ik alles nog extra gaan waarderen. Ik heb de stad als het ware herontdekt. Rotterdam heeft zoveel mooie plekken! Ik vind het de mooiste moderne stad van Nederland.

Wat is je favoriete plek of wandeling in Rotterdam?
Mijn favoriete stek is De Zwaan (Erasmusbrug). Lopen of fietsen over deze brug, ik vind het een feestje. Beide kanten op, naar de Kop van Zuid of naar het centrum.

Op welk terras strijk je graag neer?
Zonder twijfel is dat een terras bij de Oude Haven. Hier zit je heerlijk en het uitzicht is fantastisch. En als je je drankje of hapje op hebt, loop je zo richting de Blaak, het bruisende hart van Rotterdam. Hier zijn zoveel prachtige dingen op loopafstand. Maar eigenlijk zijn er heel veel mooie plekken.

Is Rotterdam een fotostad bij uitstek?
Zeker, in Rotterdam kun je heel veel mooie foto’s maken. Ik ben razend benieuwd naar het uitzicht vanaf het Depot. Nu nog niet open, maar zodra je het dakterras op kan, wil ik een van de eersten zijn.

Heb je nog plannen voor andere gidsen?
Ik heb zojuist de gids voor Lille afgerond. Ik moet het even laten bezinken. Het is veel werk. Maar dat dacht ik ook na deze gids over Rotterdam. Na een tijdje had ik toch weer heel veel zin om aan een nieuwe gids te beginnen. Dus wie weet.

Lonely Planet omschreef Rotterdam als een 'schatkamer voor reizigers’. Overdreven of terecht?
Zeer terecht. Op alle vlakken heeft Rotterdam veel te bieden. Het is een unieke stad in Europa met mooie musea, architectuur, winkelgebieden, terrassen. En vergeet het water niet. Steden met water hebben altijd iets extra’s, vind ik.

Waarom met jouw gids Rotterdam gaan verkennen?
Mijn gids is compleet: ik vertel veel achtergronden en laat naast alle bekende plekken, ook onbekende pareltjes zien. De reacties op de eerste druk waren goed. Ik heb er met veel enthousiasme aan gewerkt, dat merk je als je de gids leest. En alles klopt. Ik heb een hekel aan oppervlakkige reisgidsen die vaak vanaf de computer, op afstand, geschreven lijken te zijn. Ik ben op alle plekken die ik beschrijf zelf geweest en heb veel achtergrondinformatie verzameld.