Wandelen in Rome

Wandelen in Rome

Kijk van binnen!

Geactualiseerde uitgave

Te voet door Rome

Rome is al ruim 2500 jaar hoofdstad. De stad evolueerde van stadstaat, naar metropool binnen het Romeinse Rijk en is sinds 1870 hoofdstad van het huidige Italië. Door de gehele stad zijn sporen te vinden van haar rijke en rumoerige verleden waardoor het een geliefde plaats is voor toeristen uit de hele wereld. Rome telt zeven pelgrimskerken, waarvan de San Giovanni in Laterano en de Sint Pietersbasiliek de bekendste zijn. Deze laatste is gelegen in Vaticaanstad, een soevereine staat in het hart van Rome.

De gids is leverbaar vanaf 1 maart 2020. 

De wandelingen nemen allemaal tussen de vier en zes uur in beslag. Gedurende deze wandelingen leer je over oude Romeinse gebruiken, maar tref je ook het dagelijks leven van verschillende bevolkingsgroepen aan in het moderne Rome.

Rome wandelstad

Wie door Rome loopt zal bemerken dat het culturele erfgoed niet altijd in even goede staat is. Sinds 2010 schenkt de gemeente meer aandacht aan het restaureren en beschermen van het erfgoed waar Rome groot door is geworden. De wandelingen uit deze reisgids voeren je langs bekende hoogtepunten als het Colosseum en de Trevi-fontein, maar ook langs minder bekende highlights. Wandelen in Rome bestaat uit vijf routes, extra beschrijvingen van hoogtepunten buiten het centrum en een apart hoofdstuk over Ostia Antica, een oude Romeinse havenplaats.

Wandeling 1 - Borghese, Popolo en traplopen

De route begint op de Quirinaal, één van de zeven historische heuvels van Rome. Vervolgens voert de route via de noordzijde van de heuvel over de Via Veneto, het charmante centrum van de Italiaanse glamour, naar de Spaanse buurt. In deze multiculturele smeltkroes vind je winkels met de duurste merken afgewisseld door historische monumenten.

Wandeling 2 - Kerken, thermen en piramides

Deze route neemt je mee langs de hoogtepunten op twee van de zeven Romeinse heuvels. Je start op de hoogste heuvel van allen, de Esquilijn. Hier vind je er één van Romes mooiste (pelgrims)kerken, de Santa Maria Maggiore. De route neemt je mee over het pelgrimspad naar de Coelius. De route sluit af bij een vreemd beeld in de westerse wereld; een piramide in de stad!

Wandeling 3 - Hemelse brieven en kolossen

Deze route gidst je door het centrum van Rome en daarmee ook langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de antieke stad. De Palatijnse heuvel vormt het startpunt met haar keizerlijke paleizen, waarna wordt afgedaald naar het epicentrum van het oude Rome, het Forum. Het vroegmoderne Rome komt ook aan bod met het Piazza del Campidoglio en de Capitolijnse musea.

Wandeling 4 - Pleinen, fonteinen en de Duivel

Deze route leidt je door het meest bruisende deel van het centrum ten noordwesten van de Capitolijnse heuvel. Je komt in aanraking met de locals in de Joodse getto, in knusse winkelstraten en in de financiële wijk van de stad.

Wandeling 5 - Garibaldi en het Vaticaan

De naam Giuseppe Garibaldi duikt veelvuldig op in Rome. Deze nationale held heeft zijn eigen plek op het Janiculum], de heuvel waar deze route start. Aan de andere zijde van de heuvel vind je Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld, maar tegelijkertijd het christelijke wereldcentrum.

Wandeling 6 - Ostia Antica

Ostia Antica, de antieke havenplaats van Rome, staat nog (deels) overeind en geeft je een goed beeld van het leven in een Romeinse stad. Ostia Antica is makkelijk bereikbaar vanuit Rome en is groot genoeg om te kunnen ontsnappen aan andere toeristen. Op dit moment ligt tweederde van Ostia Antica bovengronds.

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

07-03-2024

-

26-10-2023

Madeira en Wandelen provincie Antwerpen

Onlangs verschenen twee nieuwe Odyssee Reisgiden: Madeira en Wandelen in de provincie Antwerpen


07-06-2023

Drenthe en Op zoek naar de Gentse heksen

Kijk in onze laatste Nieuwsbrief


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen