'Oost-Vlaanderen heeft wandelaars veel te bieden'

Zeven vragen aan Robert Declerck, auteur van de gids Wandelen in Oost-Vlaanderen

Robert Declerck publiceert over uiteenlopende onderwerpen: erfgoed, toerisme, wetenschap en technologie, gastronomie, geschiedenis... Hij schreef voor Odyssee Reisgidsen: Wandelen in Gent, Wales, Duurzame Ardennen, Duurzaam Limburg en Op zoek naar de Rechtvaardige Rechters. Bijdragen van zijn hand verschijnen in kranten, tijdschriften, op websites en in boeken. 

Je woont in Gent. Wat heb je met Gent en de provincie Oost-Vlaanderen?
Gent is een heerlijke plek om te wonen, te genieten, te shoppen, te ontdekken en om toerist te zijn in eigen stad. De stad biedt ook veel mogelijkheden voor initiatieven en creativiteit. Ook buiten Gent valt er veel te ontdekken.

De serie heet Uit je kot. Dat klinkt Nederlanders misschien wat vreemd in de oren. Waarom heet de serie zo?
'Blijf in je kot' is een kreet die ontstond tijdens de eerste lockdown. Hiermee bedoelde de Belgische overheid 'blijf in je huis of appartement om het coronavirus virus niet te verspreiden'. Deze kreet was een van de weinige duidelijke in de verder soms warrige communicatie rond de virusbestrijding. Nu de maatregelen wat versoepeld zijn, zet 'Uit je kot' ons aan om op een gezonde en verantwoorde wijze te genieten, bijvoorbeeld door te wandelen.

In welke Oost-Vlaamse stad afgezien van Gent ga je graag wandelen?
De keuze is moeilijk, maar ik kies voor Ronse omdat de stad en de natuur zo gemakkelijk in elkaar overgaan. Ja, er zijn ook wel wat smallere straten, maar ook open ruimtes in de stadskern. Dat open, ruimtelijk gevoel ervaar je bijvoorbeeld ook in Dendermonde, Oudenaarde, Lokeren en Geraardsbergen.

Is Oost-Vlaanderen een wandelprovincie?
Oost-Vlaanderen heeft de wandelaars veel te bieden. Je kunt er zowel genieten van grotere als kleinere historische steden, terwijl het groen nooit ver weg is. Een andere belangrijke reden om hier te wandelen is het gevarieerde aanbod aan streekproducten. Overal, in cafeetjes, restaurants en andere horecazaken, heeft de menukaart wel iets te bieden van eigen bodem. Stap ook eens frituur binnen! 

Waarin onderscheidt jouw wandelgids zich van andere gidsen?
In de gids lees je dat pandemieën van alle tijden zijn en dat de mensen vroeger met veel minder kennis en middelen ook ziektes overwonnen hebben. Kloosters, stadsbesturen en onbaatzuchtige vrijwilligers namen toen het voortouw in de strijd. Ook toen waren mensen uit de zorg, vaak kloosterlingen, de helden, al werden ze niet zo publiekelijk bejubeld als vandaag.
Een tweede onderscheid is dat we onderweg aandacht hebben voor de lokale economie. Na de lange lockdown hebben ze absoluut een steuntje in de rug nodig.
De startplaatsen zijn gemakkelijk bereikbaar: negen wandelingen starten bij het plaatselijke station. Gemakkelijk te vinden en te bereiken dus, zowel in je eigen stad als elders.

Wat kunnen we nog meer verwachten in de serie Uit je kot?
Deze wandelgids promoot wandelen in eigen regio. Logischerwijze mag je ook vergelijkbare wandelgidsen over de andere Vlaamse provincies verwachten. We zijn er druk mee bezig! 

Je schreef ook het boek 111 plekken in Gent die je gezien moeten hebben. Heb je nog een 112de plek langs een van de wandelroutes?
Dan noem ik het Park De Vijvers in Ledeberg, uit de gids Wandelen in Gent. Dit onlangs vernieuwde voormalige kasteelpark is niet het allergrootste, maar laat heerlijk genieten toe. Naast eeuwenoude bomen en jongere aanplantingen tref je er ook ruime wandelpaden, veel zitbanken en picknicktafels, waterpartijen, bruggetjes en zelfs een 'samentuin'.