Bornholm

Bornholm

Anita HazenbergManfred Seitner

Kijk van binnen!

Parel van de Baltische Zee

Bornholm kent vele benamingen en wordt ook wel een exotisch eiland genoemd. Geen vanzelfsprekende aanduiding voor een eiland dat in de Baltische Zee tussen Polen en Zweden ligt. Als je eenmaal op het eiland hebt vertoefd weet je beter. Het is er echt anders. Het eiland biedt veel variatie: een afwisselend kustlandschap met rotsen, kliffen, zandstranden en duinen en een binnenland met weiden, akkers, heidevelden, bossen, moerassen en meren,.

Odyssee stond bekend om haar complete en goed verzorgde gidsen. In dit opzicht doen de nieuwe, digitale uitgaven daar niet voor onder. Dit jaar werd de eerste Nederlandstalige reisgids over het exotisch aandoende Deense eiland Bornholm uitgebracht.

Uit: Op lemen voeten

Rust in Rønne

​De hoofdstad Rønne, waar ruim een derde van de eilandbevolking woont, is een prettige en rustige ‘hoofdstad’. Over de kustplaatsjes langs de noordkust - Sandvig, Allinge en Gudhjem - hangt een bijna-mediterrane sfeer: steile straatjes, terrassen en een kleine vissershaven. De vier ronde, witte 11de-eeuwse kerken in Olsker, Østerlars, Nylars en Nyker, het machtige Hammershus vlakbij Sandvig en het indrukwekkende vestingeiland Christiansø houden de herinnering aan het krijgshaftige verleden van Bornholm levendig.

Buitenbeentje

Geologisch gezien vormt Bornholm een buitenbeentje. Het eiland bestaat uit graniet, lei- en zandsteen en leem en toont daarmee grote overeenkomsten met Zweden. Het eiland heeft naar Scandinavische begrippen een mild klimaat; rond Svaneke in het oosten groeien zelfs druiven en vijgen. De duinen en de brede zandstranden langs de zuidkust bij Duedodde nodigen uit tot zwemmen. De noordkust met zijn rotsen biedt een heel ander aanzicht. Het binnenland bestaat uit heuvels, enorme bossen, landerijen en kleine dorpen en gehuchten.

Recent nieuws

20-03-2024

Peloponnesos en Santotini

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen