Over Odyssee

Over Odyssee

Een stukje geschiedenis

De Odyssee-serie ging in 1988 van start. De eerste gids was ‘Griekenland’, een jaar later gevolgd door ‘Portugal’. Daarna verschenen er tot 2002 circa dertig titels, waarvan Bartho Hendriksen en Leo Platvoet de meeste schreven.

Zij zijn vanaf de start in 1988 nauw betrokken bij de Odysseereeks, die aanvankelijk door de SUA werd uitgegeven. Met Joost Lagendijk, toen redacteur bij Uitgeverij SUA, ontwikkelden zij de serie. In 1994 werd de SUA overgenomen door de literaire uitgeverij De Geus. Odyssee had zich inmiddels een goede positie op de reisgidsenmarkt verworven en kon rekenen op veel positieve reacties. In 1995 kreeg Odyssee een eervolle vermelding van ANWB-reizen als ‘Beste Nederlandstalige Reisgidsserie’ in het kader van de toen jaarlijks toegekende prijs ‘De Reizende Zon’.

Na enige jaren ontdekte De Geus dat het uitgeven van een reisgids een ander metier is dan het publiceren van een roman. Odyssee kwam in handen van Unieboek-Van Reemst, een in reisgidsen gespecialiseerde uitgeverij, die onderdeel was van de Perscombinatie. Unieboek stak de reeks in een nieuw jasje en bracht in snel tempo 24 geactualiseerde titels uit. Het waren eind jaren negentig van de vorige eeuw de hoogtijdagen van de reisgidsenbranche. Alleen Unieboek gaf al twaalf verschillende reisgidsenseries uit! Rond 2002 was sanering dan ook noodzakelijk en verminderde Unieboek het aantal reisgidsenseries dat ze uitgaf drastisch.

Odyssee gaat digitaal

Bartho Hendriksen en Leo Platvoet grepen – na een ‘sabbatical’ van enkele jaren - deze mogelijkheid aan om een nieuw concept voor reisgidsen te bedenken. Zij kregen de volledige beschikking over de naam Odyssee en hun eigen teksten, en ontwikkelden de digitale reisgids.

In 2007 begonnen zij met het actualiseren en digitaliseren van de Odyssee Reisgidsen. In 2009 ging de Odysseewebsite met een pilot van start: de reiziger kon zijn of haar eigen gids samenstellen en kreeg die meteen als een PDF in de mailbox. Van elke bestemming – stad of regio – kan alleen dát deel besteld worden, dat ook echt bezocht gaat worden. Bovendien kunnen nieuwe ontwikkelingen (een grote brand of nieuw museum) nu snel in de tekst worden verwerkt. Het grote voordeel hiervan is dat de reisgids op maat en actueel is - én beduidend goedkoper dan een reisgids uit de winkel.

'De beste Nederlandstalige reisgidsenserie'Eervolle vermelding ANWB-reizen, in het kader van 'De Reizende Zon'

De pilot sloeg aan en vanaf 2010 is Odyssee in full swing. Al snel bleek het nieuwe concept een grote aantrekkingskracht te hebben op allerlei mensen, die graag hun passie voor een stad, streek of eiland in een Odysseegids willen vertalen. En dus is sindsdien het aantal gidsen sterk gegroeid, waarbij ook het aanbod van typen reisgidsen steeds diverser is geworden: een fietsgids Berlijn en een wandelgids Maastricht, , naast nieuwe bestemmingen als de Lofoten, Valencia, Istanbul en Dresden. Inmiddels hebben al zo’n dertig auteurs gidsen voor Odyssee geschreven en dat aantal groeit gestaag.