Kosovo

Kosovo

Kijk van binnen!

Kosovo

Kosovo is geen groot land, is grotendeels vlak en heeft goed openbaar vervoer dus het is gemakkelijk om trips in de directe omgeving van Pristina te maken. De reisgids beschrijft ook interessante steden, bezienswaardigheden en natuurgebieden in de rest van het land zijn eenvoudig te bezoeken.  

Vooral de westelijke steden Prizren, Peja en Gjakova zijn de moeite waard.  Natuurgebieden aan de grenzen met Albanië en Macedonië, zoals de Rugova vallei en de Vervloekte Bergen bij Peja en het Sharragebergte ten het zuiden van Prizren, zijn zeer geschikt voor bergtochten en aantrekkelijk voor wandelaars en hikers. 

Pristina: pas hoofdstad na onafhankelijkheid

Pristina is de hoofdstad van het jongste Europese land: Kosovo. Kosovo was nooit een zelfstandig land maar maakte eeuwenlang deel uit van het Ottomaanse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd Kosovo met haar grotendeels Albanese bevolking onderdeel van het nieuwe Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen (later Joegoslavië). 
Na het uit elkaar vallen van Joegoslavië vanaf 1991, het ontstaan van zes nieuwe landen en de vrede van Dayton in 1995 was Kosovo formeel nog onderdeel van Servië. In 1998/1999 brak er een verwoestende burgeroorlog uit tussen Albanezen en Serven in Kosovo, die in 1999 leidde tot internationaal ingrijpen. Na een periode van internationaal bestuur door de OVSE riep Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid uit en werd Pristina de hoofdstad.  

Stedentrip naar Pristina

Pristina maakt de indruk van een moderne stad door de nieuwe buitenwijken en de vele hoogbouw activiteiten in het centrum maar het heeft echt nog stukken sfeervolle oriëntaalse binnenstad met  Ottomaanse moskeeën en herenhuizen, hamams en markten. Ook zijn er sterke Habsburgse invloeden in de architectuur te zien. Langs de Bulevard Nena Tereza staan vele voorbeelden van de typisch communistische bouwstijl van het voormalige Joegoslavië in monumenten, gebouwen en woonhuizen.  Na 2000, in de periode dat de stad overspoeld werd door cosmopolitische expats van internationale organisaties als EU, KFOR, EULEX en OVSE, zijn er veel goede trendy restaurants, clubs, cafe’s en koffiehuizen met hun terrassen en binnentuinen ontstaan. De bestaande snackbar-cultuur van erg goed straatvoedsel zoals byrek en qöfte heeft daar niet onder geleden. 

Orientaals Prizren

Als 'culturele hoofdstad van Kosovo' met vele zomerfestivals (de belangrijkste is het populaire filmfestival Dokufest in augustus) en het mooiste stadscentrum van het hele land, is Prizren ook een interessante bestemming voor buitenlandse toeristen. Deze oude stad met zijn jonge bevolking is een geweldige plek om te bezoeken, op een korte tussenstop onderweg van Pristina of Skopje naar de Albanese kust, of als bestemming op een langere reis. Prizren is geschikt voor een stedentrip van drie tot vier dagen.

Prizren is de mooiste en meest “oriëntaalse” stad van Kosovo. Prizren ligt prachtig tussen de bergen, heeft nog een zeer authentiek Ottomaans centrum met een stenen brug, tientallen moskeeën, hamams en elegante traditionele 18e en 19e eeuw herenhuizen. Prizren heeft ook verspreid door de stad 14e eeuwse Servische kerken en kathedralen.

Er is in het oude centrum amper hoogbouw en het hooggelegen fort biedt een prachtig zicht op lage huizen met rode daken. In de zomer is Prizren druk en gezellig als een groot deel van de oorspronkelijke bewoners uit de diaspora (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden) thuis vakantie komt vieren. De terrassen van restaurants en bars langs de rivier zitten dan vol. 

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen