Luxor en omgeving

Luxor en omgeving

Deze gids is niet meer leverbaar.

Parel van Egypte

Luxor ligt ongeveer zevenhonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro en is de culturele parel van Egypte. Het zijn niet alleen de vele archeologische bezienswaardigheden die de stad zijn glans geven, ook het dagelijkse leven van de mensen doet verwonderen. Luxor is niet alleen ’s werelds grootste openluchtmuseum, het is met zijn woestijnklimaat ook één van de heetste, droogste en zonnigste steden op aarde. Tot de revolutie trok Luxor dagelijks tienduizenden toeristen en ook archeologen.

Door deze gids hoopt de Lisette Ruzius meer Nederlanders te inspireren een bezoek aan de prachtige monumenten in deze zonnige stad te brengen.

Stad aan de Nijl

Net als Budapest in Hongarije doormidden wordt gereten door de Donau, wordt Luxor gespleten door de beroemde rivier de Nijl. Ten tijde dat de farao’s Egypte regeerden werd Oost Thebe - zoals het toen heette -  gezien als de kant voor de levenden en West Thebe was voor de doden. Op de oostoever vind je onder meer de cultustempels Karnak en de Luxor Tempel waar een god of meerdere goden werden aanbeden. Op de Westoever zijn er dodentempels oftewel gedenktempels die samen met de tombe van de koning het grafcomplex van de overledene vormden.

Oversteek naar de oostoever

Tegenwoordig is de oostoever een echte stad compleet met alle hustle en bustle. Steek je van de oostoever de rivier over met de veerboot of met een motorboot dan zul je gelijk merken dat de sfeer anders is. Het is meer een dorp. Ook hier wordt je als toerist aangesproken, maar niet zo volhardend als aan de oostoever. Het is er veel gemoedelijker. Lopend door de smalle straatjes wordt je vriendelijk gegroet door vrouwen en mannen. De mannen zijn echte ‘mannenklussen’ aan het doen, zoals verven van meubels of ze verkopen keukengerei vanaf hun wagen die wordt voortgetrokken door een ezel. De vrouwen doen ‘vrouwentaken’ zoals de was ophangen aan het balkon en de zanderige straat voor het huis vegen.

Recent nieuws

13-06-2022

Slovenië: stad & bergen | Geen verzendkosten

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen