Noord- Albanië

Noord- Albanië

Kijk van binnen!

Nieuwe gids

Deze Odysee Reisgids geeft informatie over Noord-Albanië, een gebied van de Albanese Alpen aan de noordelijke grens met Montenegro tot aan Tirana, van de westelijke kust tot aan de oostelijke grens met Kosovo en omvat het halve land. Vanuit Tirana, hoofdstad en het vlakbij gelegen Durrës, antieke stad met kilometers zandstrand, kun je de bestemmingen in het noorden gemakkelijk bereiken.

Gids verschijnt op 20 juni
De gids Noord-Albanië verschijnt op 20 juni. Je kunt nu al een exemplaar reserveren. Stuur een mail naar 
info@odyssee-reisgidsen.nl of bestel direct via 'Bestel je paperback'.  Als je de kortingscode NALB2019 gebruikt, betaal je geen verzendkosten. Actie loopt tot 20 juni. 

Albanië is een nieuwe en zeer aantrekkelijke vakantiebestemming. Het land heeft werkelijk alles wat bezoekers willen: prachtige stranden, hoge bergen, meren, rivieren, natuurgebieden, archeologische opgravingen, Ottomaanse stadjes, uitgaansleven in de hoofdstad. En dan is het eten en drinken ook nog fantastisch en relatief goedkoop.

Het noordelijke kustgebied

Het noordelijk kustgebied tot aan de grens met Montenegro heeft badplaatsen met zandstranden (Durrës, Shengin, Velipoja), bergachtige schiereilanden met rotsstrandjes (Cape Rodopi), lagunes (Potok, Viluna), een ongerepte rivierdelta (Buna) en historische steden als Kruja, Lezha en Shkodra. Kruja is een aantrekkelijk, hoog in de bergen liggend vestingstadje, ooit thuisbasis van de nationale held Skanderbeg. Het heeft een grote Ottomaanse bazaar en huizen en enkele goede musea. Het stadje Laç met haar grote kathedraal Shën Ndout is een beroemd katholiek bedevaartsoord.

Shkodra

Shkodra ligt aan het gelijknamige meer en heeft uitzicht op fort Rozafa en de berg Tarabosh. Het is een cultuurstad met een Italiaans centrum, gebouwen in zachte pasteltinten, veel oude katholieke kerken, een Ottomaanse moskee, een Nationaal Fotomuseum (Marubi-collectie) en geweldige visrestaurants in rustige dorpjes aan het meer. Je kunt gemakkelijk dagen in Shkodra doorbrengen. De stad is ook hét vertrekpunt voor trips naar de Albanese Alpen en de boottocht over het Koman stuwmeer.

De Albanese Alpen

'De Vervloekte Bergen’, het ontoegankelijke karstgebergte, waar bergbewoners eeuwenlang in traditioneel stamverband in de geïsoleerde dalen leefden, met bergtoppen van meer dan 2000 m hoogte, is snel populair geworden bij wandelaars en bergbeklimmers. Het dorpje Theth in de Shala-vallei is vertrekpunt voor pittige meerdaagse bergtochten als de ‘Peaks of the Balkans’ route en de ‘Via Dinarica’. Het dal van de rivier Valbona is na het voltooien van de autobaan naar Prishtina goed bereikbaar, het dorp Valbona begint zich toeristisch te ontwikkelen. De afgelegen rivierdalen van de Kir, Kelmendi en Vermosh bereik je alleen rijdend over smalle wegen met haarspeldbochten en mooie uitzichten. De boottocht over het stuwmeer van Koman naar Fierza, laverend tussen hoge rotsen, is onvergetelijk.

Noord-Oost Albanië

Een groot en veel minder bekend gebied, recent ontsloten door de autosnelweg Tirana-Prishtina (Kosovo), loopt ten noorden en zuiden van de Fan-rivier. Het bestaat uit verschillende regio’s met specifieke kenmerken: Mirdita, Dibra en Kukës.
De katholieke regio Mirdita heeft wijngaarden (Kallmet), is qua historie interessant, met een kathedraal die bij bloedwraakvetes een grote rol speelde (Orosh), verlaten kampen voor politieke gevangenen uit de communistische periode zoals Spaç en Burrel en stadjes als Rreshen en Rubik. Vanuit Reshen kun je het afgelegen nationaal park Lura-meren bezoeken.
De stad Kukës is bij velen nog bekend door de komst van tienduizenden vluchtelingen uit Kosovo die hier in 1999 lopend de grens overstaken, alle journalisten logeerden destijds in hotel Amerika. De Dibra-regio staat bekend om haar kulla’s, gefortificeerde stenen huizen. De bergweg van Kukës naar de moslimstad Peshkopia is bijzondere schoonheid, met zicht op de hoogste berg van Albanië, op de grens met Macedonië, de Korab (2764 m).

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen