Noord- Albanië

Noord- Albanië

Kijk van binnen!

Aantrekkelijke vakantiebestemming

Deze Odysee Reisgids geeft informatie over Noord-Albanië, een gebied van de Albanese Alpen aan de noordelijke grens met Montenegro tot aan Tirana, van de westelijke kust tot aan de oostelijke grens met Kosovo en omvat het halve land. Vanuit Tirana, hoofdstad en het vlakbij gelegen Durrës, antieke stad met kilometers zandstrand, kun je de bestemmingen in het noorden gemakkelijk bereiken.
Snel paperback bestellen

Al is Albanië een klein land, een aparte reisgids voor het noorden is toch gerechtvaardigd. Bij de toeristen was het lang vrij onbekend, maar dit verandert omdat er sinds 2017 rechtstreeks vanuit Amsterdam naar toe kan worden gevlogen. Samenstelster Gerda Mulder maakte deze reisgids van het gebied ten noorden van hoofdstad Tirana en begint met een aantal aanraders van dit bergachtige gebied (tot ca. 2700 m). Na Tirana volgen hoofdstukken over Shkodra en omgeving, de Albanese Alpen, het noordoosten en de kuststreek met zijn stranden. Recensie NBD-Biblion

Albanië is een nieuwe en zeer aantrekkelijke vakantiebestemming. Het land heeft werkelijk alles wat bezoekers willen: prachtige stranden, hoge bergen, meren, rivieren, natuurgebieden, archeologische opgravingen, Ottomaanse stadjes, uitgaansleven in de hoofdstad. En dan is het eten en drinken ook nog fantastisch en relatief goedkoop.

Het noordelijke kustgebied

Het noordelijk kustgebied tot aan de grens met Montenegro heeft badplaatsen met zandstranden (Durrës, Shengin, Velipoja), bergachtige schiereilanden met rotsstrandjes (Cape Rodopi), lagunes (Potok, Viluna), een ongerepte rivierdelta (Buna) en historische steden als Kruja, Lezha en Shkodra. Kruja is een aantrekkelijk, hoog in de bergen liggend vestingstadje, ooit thuisbasis van de nationale held Skanderbeg. Het stadje Laç met haar grote kathedraal Shën Ndout is een beroemd katholiek bedevaartsoord.

Shkodra

Shkodra ligt aan het gelijknamige meer en heeft uitzicht op fort Rozafa en de berg Tarabosh. Het is een cultuurstad met een Italiaans centrum, gebouwen in zachte pasteltinten, veel oude katholieke kerken, een Ottomaanse moskee, een Nationaal Fotomuseum (Marubi-collectie) en geweldige visrestaurants in rustige dorpjes aan het meer. Je kunt gemakkelijk dagen in Shkodra doorbrengen. De stad is ook hét vertrekpunt voor trips naar de Albanese Alpen en de boottocht over het Koman stuwmeer.

De Albanese Alpen

'De Vervloekte Bergen’, het ontoegankelijke karstgebergte, waar bergbewoners eeuwenlang in traditioneel stamverband in de geïsoleerde dalen leefden, met bergtoppen van meer dan 2000 m hoogte, is snel populair geworden bij wandelaars en bergbeklimmers. Het dorpje Theth in de Shala-vallei is vertrekpunt voor pittige meerdaagse bergtochten als de ‘Peaks of the Balkans’ route en de ‘Via Dinarica’.  De afgelegen rivierdalen van de Kir, Kelmendi en Vermosh bereik je alleen rijdend over smalle wegen met haarspeldbochten en mooie uitzichten. De boottocht over het stuwmeer van Koman naar Fierza, laverend tussen hoge rotsen, is onvergetelijk.

Een groot en veel minder bekend gebied, recent ontsloten door de autosnelweg Tirana-Prishtina (Kosovo), loopt ten noorden en zuiden van de Fan-rivier. Het bestaat uit verschillende regio’s met specifieke kenmerken: Mirdita, Dibra en Kukës.

Recent nieuws

14-09-2021

Uit je kot

Uit je kot neemt je mee op verkenning door Vlaamse steden. Lees verder


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen