Noord-Cyprus

Noord-Cyprus

Deze gids is niet meer leverbaar.

Het onbekende Noord-Cyprus

Noord-Cyprus verschilt in veel opzichten van het drukbezochte zuidelijke deel van het eiland. Het is op-en-top Turks, minder toeristisch ontwikkeld en heeft veel van de oorspronkelijke charme van het eiland behouden. Hier vind je geen megahotels maar rust en ruimte, afgelegen baaien, gouden zandstranden, sprookjeskastelen, ommuurde steden en verstilde dorpen. 

Noord-Cyprus is duidelijk anders dan de Republiek Cyprus. Het is er minder toeristisch, de sfeer relaxter, de natuur imposanter en je vindt er aardige stadjes. 

De meeste toeristen verblijven in een van de vele hotels en appartementen in Girne (Kyrénia) langs de noordkust. Girne is een leuk stadje met een schilderachtige haven, een prachtig Venetiaans fort en op de achtergrond het langgerekte Beşparmakgebergte. In het woeste ‘Vijfvingergebergte’ liggen de machtige kastelen van St. Hilarion en Buffavento verscholen. En niet ver van de stad ligt tegen de hellingen van het gebergte de drukbezochte Bellapaisabdij.

Provinciestad

Lefkoşa ademt, zeker vergeleken bij het drukke en moderne Nicosia, de sfeer uit van een provinciestad uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het verkeer circuleert chaotisch rond het plein Atatürk Meydanı, het hart van de stad. Binnen de Venetiaanse muren kent Lefkoşa stadsdelen die in verregaande staat van verval verkeren. Net als in Nicosia zijn ook hier de eerste tekenen van stadsvernieuwing waarneembaar, vooral in de Arabahmet-wijk, langs de Arasta Sokak en de omgeving van de Selimiye-moskee. Rond de Green Line heerst meer stilte; de meeste huizen zijn verlaten en aan de elementen overgelaten. Anders dan zo’n tien jaar terug zie je niet meer overal Turkse militairen, veelal jonge jongens uit Anatolië, in Lefkoşa rondlopen. Vrouwen van het Turkse platteland, in kleurige dracht achter hun kinderwagens, zijn nu opvallender verschijningen. Backgammon spelende mannen en kinderen in schooluniform completeren het straatbeeld.

Wees je eigen reisgids

Wil je op stap in Noord-Cyprus, wees dan je eigen reisgids met de digitale Odysseereisgids Noord-Cyprus. Stel je eigen reisgids samen.

Recent nieuws

14-09-2021

Uit je kot

Uit je kot neemt je mee op verkenning door Vlaamse steden. Lees verder


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen