Sámos

Sámos

 
Deze gids is niet meer leverbaar.

Het groenste van de Egeïsche archipel 

Sámos is het kleinste eiland van de ‘drie zusters’. De Feniciërs gaven het de naam Sama (hoog). Het landschap en de belangrijke bijdrage tot de Griekse cultuur werden in de oudheid reeds geroemd. Het eiland kende vele namen, maar de belangrijkste is wel Parthenía (maagdelijkheid): de godin Hera werd hier geboren en trouwde op het eiland met Zeus. 

Het meest autenthentieke en mooiste Griekse eiland. En je kunt er uitstekend wandelen.

Het landschap wordt door twee bergmassieven bepaald. In het westen rijst het Kerketéfsgebergte op met als hoogste top de Vígla (1433 m). Het gebergte is rijk aan grotten en holen en vormt herhaaldelijk het epicentrum van kleine aardbevingen. In het midden ligt het Ámbelosgebergte met de Karvoúni (1153 m) als hoogste top. Tussen de bergketens en de zee strekken zich kleine, vruchtbare plateaus uit, waarvan de Kámbos Chóras bij Pithagório de grootste is. De zeestraat, Stenó Samoú, die het eiland van Turkije scheidt, is op het smalste punt slechts 1200 meter breed.

Het toerisme vormt de belangrijkste sector van de economie. Van de ‘drie zusters’ is Sámos het meest toeristisch ontwikkeld. Sámos-stad is sinds 1834 de hoofdstad van het eiland. Kokkári, Pithagório en Kámbos-Votsalákia zijn drukke toeristische plaatsen. Het groene karakter van Sámos en de vele paden trekken veel wandelaars aan. Het bekendste product van het eiland is de wijn, die aan het einde van de 19de eeuw vooral in Engeland geliefd was.

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen