Santorini (Thíra)

Santorini (Thíra)

Kijk van binnen!

Nieuwe gids

Santoríni of Thíra is een eiland vol magische contrasten. Wie voor het eerst een blik werpt op de donkergrijze, grillige kraterwanden met witte huizen en kerkjes er hoog boven, of de zon met schitterende kleuren onder ziet gaan in het diepblauwe water, is meteen verkocht. Het is een onvergetelijk ervaring om rond te lopen op de nieuwe vulkaan, die in het voorjaar tot bloei komt, of de prehistorische stad Akrotíri te bezoeken die ooit werd bedolven onder een metersdikke laag puimsteen… 

Vanaf vrijdag 24 mei ligt de gids Santorini in de (online)reisboekhandel en reisboekhandel. Je kunt hem dan ook kopen in onze winkel. 

Vermijd de drukte

​​Veel mensen bezoeken het eiland in het hoogseizoen, en het kan dan behoorlijk druk worden. Maar voor wie de drukte wil vermijden zijn er op Santoríni prachtige middeleeuwse stadjes en in het puimsteen verscholen dorpjes en kerkjes te vinden. Wie een goed beeld wil krijgen van hoe men hier vroeger leefde kan de oversteek maken naar het kleine eilandje aan de overkant van de krater, Thirassía, waar nog nauwelijks sprake is van toerisme. En voor de zonliefhebbers zijn er fraaie, kilometerslange stranden van donkergrijs zand te vinden, soms tegen een prachtige achtergrond. Al met al hoeft niemand zich hier te vervelen!

Vulkaan

Santoríni heeft de vorm van een halve maan, is ongeveer 17 km lang en heeft een maximale breedte van 6 km in het midden van het eiland. Het eiland laat zich in geografisch opzicht het best verdelen in de caldera of kraterwand, het binnenland en de kustgebieden. Hoog boven de krater is het uitzicht vaak prachtig, vooral wanneer de zon ondergaat, en de in de steile wand gebouwde grotwoningen en kerkjes zijn zeker de moeite van bezichtiging waard. In het noorden van Santoríni bevinden zich mooie stadjes boven de krater, zoals de hoofdstad Firá, Imerovígli en het prachtige Oía. Dit gebied is toeristisch behoorlijk ontwikkeld, terwijl het zuiden nog wat rustiger en opener is.

Binnenland

​Het binnenland is minder bekend, maar minstens zo bijzonder. De dorpjes hier zijn vaak in de middeleeuwen gebouwd in erosiegeulen door het vulkanische puimsteen, op de hellingen van de oude vulkaan. Vaak bestaan ze uit smalle paden door de kloven, met grotwoningen aan weerszijde hiervan. Goede voorbeelden van deze bouwwijze zijn te vinden bij Potamós en Agrilía op Thirassía, en op Santoríni bij Finikiá, Vothónas en Mésa Goniá. Tussen de dorpjes liggen de velden en wijngaarden die vaak op terrassen zijn aangelegd. Ook zijn er in het midden en zuiden van Thíra een paar mooie middeleeuwse burchten te vinden, bij Pírgos, Emboreío en Akrotíri.

Accommodatie op Santorini

Hotel zoeken en boeken via Booking.com

Titel: Santorini | Auteur: Martine Hogervorst | Aantal pag. 88 | ISBN 9789461231819 | Prijs: € 18,50. 

Recent nieuws

02-07-2024

Top10 verkoop Odyssee Reisgidsen juni 2024

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen