Småland en Öland

Småland en Öland

Deze gids is niet meer leverbaar.

Land van uitgestrekte bossen en duizenden meren

Småland is een regio in Zuidoost-Zweden, met uitgestrekte bossen, duizenden meren, kleinschalige landbouw en een lange en gevarieerde kuststrook. Voor de kust ligt bovendien het langgerekte eiland Öland, dat als een magneet werkt op zowel vakantievierders als natuurliefhebbers. Småland en Öland zijn als vakantiebestemming in Nederland en België nog relatief onbekend, ondanks dat de regio´s jaarlijks door vele toeristen, vooral Zweden zelf, worden bezocht.

De naam Småland is Zweeds voor ‘kleine landjes’ en deze naam werd al in de middeleeuwen gebruikt om de regio te beschrijven. 

​Wat is er dan zo bijzonder aan Småland en Öland? Ten eerste natuurlijk de natuur en de ruimte. Op een oppervlakte net zo groot als België wonen minder dan 750.000 inwoners. De prachtige natuur, van bossen, meren, rivieren, kust en vele natuurgebieden zijn bovendien dankzij het allemansrecht toegankelijk voor iedereen. Neem daar nog bij de vele wandelpaden, en fiets- en kanoroutes, en je begrijpt waarom er veel liefhebbers van natuur en actieve vakanties naar hier naar toe komen

In deze gids nemen we je mee op reis door het afwisselend landschap van Småland, van west naar oost. Van de naaldbossen en veengebieden van westelijke Småland, de Poort van Småland, vervolgens via de hoofdstad Jönköping aan het Vättermeer, het heuvelachtige en meerrijke hoogland, met steden als Växjö en Vimmerby. Vervolgens via het Glasrijk tot aan de kust, waar de historische steden Kalmar en Västervik aan het water liggen. We eindigen met een beschrijving van het eiland Öland, dat met de brug bij Kalmar met het vasteland is verbonden.

Recent nieuws

13-04-2022

Friesland en Pays des Collines

Recent verschenen twee nieuwe reisgidsen: Friesland en Fietsen in het Pays des Collines


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen