Wandelen in Glasgow

Wandelen in Glasgow

Kijk van binnen!

Geactualiseerde uitgave

‘People Make Glasgow’.

Het klinkt ietwat zoetsappig, maar deze nieuwe stadsslogan klopt als een bus. Zelfs de Glaswegians erkennen  de stad heeft veel doorstaan. Glasgow floreerde tijdens de Industriële Revolutie. Het benoemde zichzelf tot tweede stad van het Engelse rijk, investeerde in transport en bouwde huizen, musea en ziekenhuizen in de Victoriaanse en Edwardiaanse bouwstijl. 

Glasgow is less polite than Edinburgh but that's a good thing - they keep it very real. Nik Kershaw

De Eerste Wereldoorlog maakte aan dit alles een einde en Glasgow bevond zich in een diep dal zonder inkomsten, veel ziektes, criminaliteit en armoedige levensomstandigheden voor de inwoners. Een grote schoonmaak haalde Glasgow letterlijk en figuurlijk uit het stof: gebouwen werden schoongespoten en de gemeente investeerde in de stad en de inwoners. Nu is het een stad met maandelijkse festivals, prijzenwinnende stadsparken, prachtige architectuur van onder andere de gerenommeerde architect Charles Rennie Mackintosh en mensen die trots zijn er te wonen. En dat stralen ze uit. Ongetwijfeld raak je tijdens je bezoek in gesprek met enkele Glagwegians en dit zal een belangrijk onderdeel van je reis zijn.

De wandelingen in deze gids voeren je langs de levens van deze mensen door de jaren heen en hoe hun verhalen de stad vormden. Loop door een van de acht originele straten van Glasgow, waar mensen honderden jaren geleden door liepen op weg naar de galg. Ontdek hoe mensen slechts vijftig jaar geleden nog zonder elektriciteit woonden en hoe de inwoners nu hun vrije tijd in de stad doorbrengen.

De wandelingen

Wandeling 1: Stadscentrum | Verborgen geschiedenis

Glasgow kan een lastige stad zijn om te verkennen, zeker het stadscentrum met de grote en bekende winkelnamen. Deze wandeling loodst je langs alle bijzondere verhalen die zich hier afgespeeld hebben en niet  altijd (direct) zichtbaar meer zijn. Maak kennis met de humor en het karakter waar de Glaswegians bekend om staan.

Wandeling 2: Clyde en West End |  Het nieuwe en oude Glasgow

De tweede wandeling staat in het teken van de nieuwe architectuur aan de rivier Clyde en leidt via de oude universiteit naar traditionele gebouwen in het hippe en bruisende West End. Plof op een mooie dag in een van de parken tussen alle mensen met hun barbecues of sluit de dag af in een van de vele sfeervolle pubs.

Wandeling 3: East End | Het oorspronkelijke Glasgow

Hier ligt het verleden van Glasgow. Ontdek in deze derde wandeling hoe honderden jaren geleden werd geleefd in Glasgow en hoe de plekken nu gebruikt worden. Loop over de weg die naar de galgen leidde, langs het huis van de beul en het park waar mensen demonstreerden voor een beter leven.

Wandeling 4: Southside | Het groene Glasgow

Wandeling 4 neemt je mee naar het zuiden van de Clyde. Queens Park geeft je het mooiste uitzicht op de stad (en op een heldere dag op de Hooglanden) en in Pollok Country Park kun je Schotse Hooglanders van dichtbij zien. Tussen de twee parken bevinden zich tal van leuke cafeetjes die in het stadscentrum niet te vinden zijn.

Wandeling 5: Loch Lomond en New Lanark | Wandelen in de omgeving

Glasgow ligt vlakbij de Hooglanden en in dit vijfde hoofdstuk beschrijft enkele opties om dit deel van Schotland te bezoeken als dagtrip vanuit Glasgow. Fiets bijvoorbeeld via kleine dorpjes naar Loch Lomond, of pak de trein naar een heuvel met prachtig uitzicht op het meer en de tientallen kleine eilandjes die erin liggen. Voor wie liever de auto naar kleine dorpjes pakt, zijn hier ook enkele opties beschreven.

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen