Wandelen in Groningen

Wandelen in Groningen

Deze gids is niet meer leverbaar.
Frank den Hollander

Rondje stad

Groningen, de achtste stad van Nederland, is een bruisende provinciestad met een grootsteeds karakter. De stad heeft een culturele spilfunctie voor de wijde omtrek. De meeste bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te belopen. Vandaar deze gids; een zogeheten Rondje Stad, een stadswandeling die langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum voert.

Over de auteur:
Frank den Hollander (1957) is schrijver, presentator, maar ook communicatiemedewerker bij de Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen. Als helft van het duo Pé Daalemmer & Rooie Rinus maakt hij verder al ruim drie decennia lang (Groningstalig) cabaret.

​Van oudsher is Groningen een progressieve stad. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden spraakmakende stadsvernieuwingsoperaties in gang gezet die soms veel verzet opriepen, maar Groningen ook stevig in de toptien van publiekstrekkers plaatsten. In het midden van de stad werden verschillende opmerkelijke bouwprojecten gerealiseerd: de nieuwe Openbare Bibliotheek van Giorgio Grassi, het Waagstraatcomplex van Adolfo Natalini en natuurlijk het spraakmakende nieuwe Groninger Museum, een creatie van Alessandro Mendini. In de komende jaren komt daar een nog ambitieuzer bouwproject bij: het Groninger Forum.

Langs monumenten en nieuwe projecten

Deze wandeling voert langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de binnenstad van Groningen. Direct tegenover het Hoofdstation vormt het Groninger Museum de moderne toegangspoort tot het oude centrum. Daar passeert de wandelaar prachtige monumenten in een modern straatbeeld, loopt door het nog bruisende universiteitskwartier, ontdekt verscholen hofjes, en geniet van de rust op het Martinikerkhof. Halverwege doet de route de Grote Markt aan. Vervolgens voert de route weer terug naar het station. Onderweg veel mooie monumenten, maar ook verschillende grote bouwprojecten, waarbij het opvalt hoe vaak het gemeentebestuur de Stadjers door de eeuwen heen liet stemmen en meebeslissen – en hoe deze projecten zowel financieel als architectonisch niet altijd even succesvol waren.

Recent nieuws

22-03-2023

Vier nieuwe gidsen verschenen

Kijk in onze laatste Nieuwsbrief


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen