Wandelen in Maastricht

Wandelen in Maastricht

Verwacht

De meest buitenlandse stad van Nederland

Maastricht is de meest ‘buitenlandse’ stad van Nederland, de stad van het goede leven, maar ook de stad van monumenten en moderne architectuur. Deze eerste toeristische beschrijving van Maastricht is van de hand van Henric van Veldeke (1140-1210), Nederlands oudste dichter. In 1168 beschreef hij in de Sint-Servaaslegende de fraaie ligging van Maastricht. Hij raakte ontroerd bij het aanschouwen van de stad die zich gevleid had ‘in een mooi dal waar twee rivieren, de Jeker en de Maas, samenvloeien’

Aan bijnamen heeft Maastricht geen gebrek: oudste stad van Nederland, monumentenstad (Maastricht heeft na Amsterdam de meeste monumenten), eerste bisschopsstad, oudste industriestad, winkelstad, studentenstad en de ‘gezelligste stad’ van Nederland.

Stuur mij bericht als de gids Maastricht verschijnt of bestel vast een exemplaar. Je krijgt dan de gids zodra deze is verschenen toegestuurd zonder betaling van verzendkosten.  

Internationale sfeer

Hoewel relatief een kleine stad – 119.500 inwoners op nog geen zestig vierkante kilometer – is Maastricht een stad met een grootstedelijke, internationale sfeer. Nederlands, Frans en Duits zijn naast het Maastrichts de voertalen. De stad is rijk aan cultuur, geschiedenis, monumenten, folklore en tradities.

Place to be

Zowel Maastrichtenaren als ‘Hollanders’ omschrijven de stad als Bourgondisch, buitenlands, mondiaal, gezellig, typisch zuidelijk en zonnig. Wat maakt Maastricht ‘the place to be’? Waarom komen duizenden bezoekers naar de stad aan de Maas om te winkelen, te flaneren, uit eten te gaan of gewoon lekker op een terras te zitten? En niet alleen Hollanders maar ook Belgen en Duitsers hebben de bijzondere sfeer van de stad ontdekt. Is het de fraaie ligging aan de Maas, de lange geschiedenis of de historische binnenstad met haar ruim vijftienhonderd monumenten? Zijn het de monumentale pleinen, de vierhonderd cafés, de chique restaurants en de luxe winkels? Of is het – en dat is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende verklaring – een combinatie van al deze factoren?

Recent nieuws

02-12-2021

Albanië bestemming van Wie is de mol #22

Eindelijk is het bekend waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt. Presentator Rik van de Westelaken vertrok met de 11 kandidaten naar de parel binnen de Balkan: Albanië. Een land met een roerig verleden en waar de sporen van het communisme nog steeds zichtbaar zijn. Albanië vormt met haar overweldigende bergketens, uitgestrekte bossen, eindeloze kuststroken en wonderschone lagunes een fascinerend decor van het 22e seizoen van Wie is de Mol?
Odyssee heeft twee gidsen over Albanië:
Noord-Albanië
Tirana


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen