Sofia

Sofia

Hellen KooijmanSonnimir Pantschevski
Verwacht

Sofia groeit

Odyssee Reisgids - Sofia was 25 jaar geleden nog een wat duf aandoende stad van een land dat totaal onbekend was bij de meeste Nederlanders. Anno 2018 is de Bulgaarse hoofdstad een destinatie die fiks groeit in populariteit. Sofia is een gezellige stad. In het centrum barst het van de leuke eettentjes en cafés. Met gerechten uit de heerlijke Bulgaarse keuken, maar ook Italiaanse, Chinese en Vietnamese gerechten. 

De gids Sofia verschijnt voorjaar 2022.  Wil je bericht ontvangen als de gids is verschenen, stuur dan een mail naar Odyssee

Van provinciestadje tot hoofdstad

En voor wie interesse heeft in de Europese geschiedenis is er in Sofia veel te vinden. Want in de stad lopen sporen terug naar zowel de  Tracische tijd, de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode, maar er zijn ook fascinerende  restanten te vinden uit de tijd van het communisme, toen Bulgarije de meest trouwe bondgenoot van de Sovjet-Unie was. 

Sofia is pas sinds 1879 de hoofdstad van Bulgarije. Toen had het nog slechts 20.000 inwoners. Nu zijn het er bijna anderhalf miljoen. En is er minstens zoveel keer meer te beleven; lekker eten, concerten, kleurrijke marktjes, parken, natuur. Sofia heeft het allemaal. Qua bouwstijlen is Sofia een wat rommelige stad. Alsof iemand vanuit de lucht een emmer heeft omgekieperd met huizen, kerken en musea in verschillende stijlen. Oostenrijkse barok, Byzantijnse massiviteit, oriëntaalse smuk, stalinistische bunkervormen, postcommunistischen kitsch. Het staat allemaal door en naast elkaar. Desondanks is er bijzonder boeiende architectuur te vinden. De Aleksander Nevksi-kathedrraal, met zijn enorme groenkoperen koepels, ontlokt reizigers een kreet van bewondering. En zo is er nog meer moois. De donkergrijze Sveta Nedelja-kerk bijvoorbeeld, gebouwd na de bevrijding van de Ottomanen in middeleeuws robuuste stijl. Of het kleine in rood baksteen opgetrokken veertiende-eeuwse kerkje dat op een diep gelegen, in de grond verzonken plein naast het Sheraton-hotel staat. En wat te denken van de warmwaterbronnen op het plein achter de moskee – een fascinerend gebouw op zichzelf – waar de stadsbewoners hun jerrycans onder de met stoom omringde kraantjes houden.

Stedentrip naar Sofia

Sinds kort vliegen er vanuit Nederland maar liefst vier vliegmaatschappijen op de Bulgaarse hoofdstad. En dat is niet voor niets. Sofia leent zich bij uitstek voor een weekendje gezelligheid en een historische duik in een vaak nog onbekend verleden. Dat verleden is niet altijd mooi. Het enorme zwartijzeren monument voor de Sovjetsoldaat in hartje Sofia is van weinig schoonheid, maar het verhaal erachter zet ook in deze tijd nog steeds aan tot felle discussies en protestacties.

Voor wie weg wil uit de stad, is er het Vitosha-gebergte, met bus of taxi nog geen kwartiertje rijden. Neem de stoeltjeslift naar het maanlandschap op meer dan 2000 meter hoogte. Zeker buiten het hoogseizoen is het er verkwikkend rustig. Op regenachtige dagen kun je naar diverse interessante musea, waaronder het museum voor socialistisch-realistische kunst en het nationaal historisch museum met zijn fascinerende Tracische goudschatten.

Moderne stad

Sofia groeit, maar wordt nooit oud, zo staat er op het wapenschild van Sofia geschreven. En inderdaad, de stad telt inmiddels meer dan 1,5 miljoen inwoners. En nog steeds zijn Bulgaren vanuit de provincie er op zoek naar werk en woning.  Maar de stad probeert wel met zijn tijd mee te gaan. Zo is er een nieuw – nog steeds uitdijend - metronetwerk, dat de bezoeker snel van plek naar plek brengt. Sowieso is het centrum van Sofia goed te belopen. En voor wie durft zijn delen ervan ook te doen met de fiets. 

Recent nieuws

14-09-2021

Uit je kot

Uit je kot neemt je mee op verkenning door Vlaamse steden. Lees verder


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen