Sofia

Sofia

Kijk van binnen!

Sofia

Deze Odyssee Reisgids Sofia neemt je mee naar een stad die 25 jaar geleden nog een wat duf aandoende stad van een land dat totaal onbekend was bij de meeste Nederlanders. Anno 2022 is de Bulgaarse hoofdstad een bestemming die fiks groeit in populariteit. Sofia is een gezellige stad. In het centrum barst het van de leuke eettentjes en cafés. Met gerechten uit de heerlijke Bulgaarse keuken, maar ook Italiaanse, Chinese en Vietnamese gerechten. 

De gids Sofia ligt in de (reis)boekhandel of is te bestellen in de Odysseewinkel of een van de onlineboekhandels.  

Van provinciestadje tot hoofdstad

​En voor wie interesse heeft in de Europese geschiedenis is er in Sofia veel te vinden. Want in de stad lopen sporen terug naar zowel de  Tracische tijd, de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode, maar er zijn ook fascinerende  restanten te vinden uit de tijd van het communisme, toen Bulgarije de meest trouwe bondgenoot van de Sovjet-Unie was. 

Sofia is pas sinds 1879 de hoofdstad van Bulgarije. Toen had het nog slechts 20.000 inwoners. Nu zijn het er bijna anderhalf miljoen. En is er minstens zoveel keer meer te beleven; lekker eten, concerten, kleurrijke marktjes, parken, natuur. Sofia heeft het allemaal. Qua bouwstijlen is Sofia een wat rommelige stad. Alsof iemand vanuit de lucht een emmer heeft omgekieperd met huizen, kerken en musea in verschillende stijlen. Oostenrijkse barok, Byzantijnse massiviteit, oriëntaalse smuk, stalinistische bunkervormen, postcommunistischen kitsch. Het staat allemaal door en naast elkaar. Desondanks is er bijzonder boeiende architectuur te vinden. De Aleksander Nevksi-kathedrraal, met zijn enorme groenkoperen koepels, ontlokt reizigers een kreet van bewondering. En zo is er nog meer moois.

De donkergrijze Sveta Nedelja-kerk bijvoorbeeld, gebouwd na de bevrijding van de Ottomanen in middeleeuws robuuste stijl. Of het kleine in rood baksteen opgetrokken veertiende-eeuwse kerkje dat op een diep gelegen, in de grond verzonken plein naast het Sheraton-hotel staat. En wat te denken van de warmwaterbronnen op het plein achter de moskee – een fascinerend gebouw op zichzelf – waar de stadsbewoners hun jerrycans onder de met stoom omringde kraantjes houden.

Reizen naar Sofia

Met het vliegtuig

De Bulgaarse nationale vliegmaatschappij Bulgaria Air vliegt vanaf Amsterdam en Brussel rechtstreeks naar Sofia, evenals Transavia. Goedkoper is de van oorsprong Hongaarse Wizz Air vanaf Eindhoven Airport of Charleroi. Vanaf Eindhoven en Charleroi vliegt ook Ryanair.  Sofia Airport ligt ongeveer 10 km buiten het centrum. 

Met de auto

De afstand Utrecht-Sofia bedraagt ca. 2150 kilometer. De reis gaat via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië. Een alternatieve route is via Roemenië. Daar kun je via een redelijk nieuwe brug vanaf Calafat naar Vidin, of via Boekarest de brug over naar Ruse en vanaf daar naar Sofia. Deze laatste route is aanmerkelijk langer, maar je ziet wel meer van Bulgarije. 

Met de trein

Per trein naar Sofia reizen is een hele klus en de trein doet er een paar dagen over, maar de reis gaat wel langs bijzonder mooie delen van Europa. Je kunt met de trein zowel via Servië, als Roemenië naar Bulgarije reizen. Bulgarije doet veelal ook mee aan Europese passen, zoals Interrail. Duur, prijs en overstappen hangen af van welke trein je neemt. Informatie: Treinreiswinkel  of DB .

Moderne stad

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

07-03-2024

-

26-10-2023

Madeira en Wandelen provincie Antwerpen

Onlangs verschenen twee nieuwe Odyssee Reisgiden: Madeira en Wandelen in de provincie Antwerpen


07-06-2023

Drenthe en Op zoek naar de Gentse heksen

Kijk in onze laatste Nieuwsbrief


Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen