Spitsbergen

Spitsbergen

Kijk van binnen!

De ijzige wereld tussen Noordpool en Noorwegen

Spitsbergen (Svalbard) is geen alledaagse bestemming. Het is ook zeker geen bestemming voor massatoerisme. Alhoewel: het kan gebeuren dat een cruiseschip de hoofdstad Longyearbyen aan doet en de straat en de belangrijkste bezoekerscentra even overspoeld worden door toeristen. Meestal is dat maar korte tijd het geval, want de schepen hebben een strak vaarschema. Iets anders is het met de mensen die met gerichte belangstelling voor deze Arctische omgeving deze bijzondere bestemming uitkiezen. Op Spitsbergen is het vooral leeg.

Zesde, geactualiseerde druk 2023

Spitsbergen is een van die bestemmingen die steeds meer in de belangstelling staat. Vooral het zicht op de sneeuw- en ijsmassa’s spreekt tot de verbeelding. In een warmer wordende wereld lijkt dat ook een schaars goed te worden. Ook door de publiciteit van de poolexpedities is Spitsbergen meer in de belangstelling gekomen. 

Eindeloze bergplateaus met sneeuw en ijs

​Spitsbergen, door de Noren die het gebied beheren officieel aangeduid als Svalbard, is een boeiend  reisdoel. Het is een van de laatste plekken in Europa waar plant en dier ongestoord zich kunnen ontwikkelen. De natuurbescherming gaat hier zo ver, dat zo’n 65 procent van het areaal land en 86 procent van het water beschermd is. In totaal zijn er 29 beschermde gebieden met 7 nationale parken. De ontoegankelijkheid door het gevaar van ijsberen maakt dat de mens hier letterlijk spaarzaam te gast is. Op weinig plekken is maar voet aan land te zetten.

Gletsjers

Spitsbergen is geologisch gezien bijzonder rijk omdat de eilanden ontstaan zijn in vele verschillende geologische perioden. Het aantal steensoorten is zeer groot met fossielen uit diverse tijdperken. Het landschap is vooral bergachtig, nauwelijks begroeid en bedekt met een groot aantal gletsjers. Meer dan zestig procent van het landoppervlak is bedekt met gletsjers. Sneeuw en ijs beheersen grote gebieden in alle jaargetijden.  

Natuurliefhebbers

​Voor natuurliefhebbers is vooral het vogelleven interessant; bij de zoogdieren springen de poolvos, diverse soorten robben, ijsbeer en rendieren in het oog.  In het water komen diverse soorten zeezoogdieren voor zoals walrussen, vinvissen en de zeldzame Groenlandse walvis.
Excursies vanaf het water geven de mogelijkheid de dieren vaak van nabij gade te slaan. Op het land zijn het vooral de hoofdstad Longyearbyen, de Russische vestiging Barentsburg en Ny Ålesund die bezocht kunnen worden.   

Meer informatie

www.visitsvalbard.com

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen