Wieringen

Wieringen

Kijk van binnen!

Nieuwe gids

Voormalig Zuiderzee-eiland

Wieringen was tot de aanleg van de Amsteldiepdijk in 1925 een Zuiderzee-eiland. Het eiland ontstond in de 14de eeuw en lag tussen de Waddenzee en de Zuiderzee. Het heeft, net als Texel, een keileemrug als basis. Hierdoor stak het eiland boven zee uit en zijn nog altijd zachte glooiingen in het landschap zichtbaar.

Titel Wieringen | Auteur Lenneke Overmaat Pagina’s 88 | ISBN 9789461231772 | Prijs € 18,50

​De kronkelende (wier)dijken en de tuinwallen (houtwallen) versterken het historische karakter. Ook staan veel boerderijen nog op terpen. De meeste eilandbewoners verdienden hun geld met de ansjovis- of haringvisserij. Belangrijk was ook de winning van ‘wier’. Dit zeegras werd gebruikt als basis voor dijken.
Het eiland kent waardevolle natuurgebieden, zoals De Schor van Den Oever. Dit is een buitendijks slikgebied waar wad- en weidevolgels hun voedsel vinden

De Odyssee reisgids Wieringen in verkrijgbaar bij o.a.

De Wieringer Boekhandel, Kerkplein 27, 1777 CD Hippolytushoef
Odyssee Reisgidsen
Reisboekhandel De Zwerver
Boekhandel Donner

Mijn favoriete fietstocht op Wieringen

"Het idee om een reisgids over Wieringen te schrijven, ontstond tijdens een van mijn vele fietstochten over dit voormalige Zuiderzee-eiland. Ik genoot van dit prachtige lichtglooiende landschap met haar kronkelige weggetjes en de op hogere keileembulten gelegen buurtschappen en dorpen."
Zo begon Lenneke Overmaat haar verhaal over haar Odysseegids Wieringen, die vers van de pers op 16 maart werd gepresenteerd in de fraaie Oosterlanderkerk in Wieringen.
Lees verder:  Mijn favoriete fietstocht op Wieringen

Odyssee in de media


Wethouder Robert Leever neemt het eerste exemplaar van de reisgids Wieringen in ontvangst. Foto: Gemeente Hollands Kroon.
Nieuwe reisgids van Wieringen gepubliceerd in Regio Noordkop, 27 maart 2024

Recent nieuws

20-03-2024

Wordt verwacht: Elba en de Toscaanse eilanden

Onze nieuwsbrieven ontvangen?

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen