regiogids

regiogids

Schotse Hooglanden
In herdruk
Ten noorden van de lijn Dumbarton-Stonehaven liggen de mystieke Highlands. De Schotse Hooglanden behoren tot de meest fascinerende landschappen van Europa: woest, weids en verlaten. De heuvels zijn bedekt met uitgestrekte heidevelden. In de brede glens spiegelen de wolkenluchten zich in het oppervlak van de diepe lochs.

België

Luik en omgeving
Luik (Liège in het Frans) is een stad van tegenstellingen. Zo staat de historische architectuur soms in schril contrast met de barbaarse nieuwbouw. Als grootste stad van Wallonië bezit Luik interessante musea, galeries, theaters en een beroemde opera. Bovendien is Luik een aantrekkelijke winkelstad en met zijn vele restaurants een stad voor lekkerbekken.
Voerstreek
Onder wandelaars, fietsers en liefhebbers van de uitstekende lokale keuken is de Belgische Voerstreek al lang een 'geheimtip'. Steeds meer bezoekers weten de rust en het natuurschoon hier te waarderen. Je vindt er fraaie wandelroutes over onverharde holle wegen, door bossen en droogdalen, langs vierkanthoeven, kapellen en vakwerkhuizen. De Voerstreek is deels beschermd landschap, kent nog oude hoogstamboomgaarden, dolinen en graften.

Cyprus

Noord-Cyprus
Noord-Cyprus verschilt in veel opzichten van het drukbezochte zuidelijke deel van het eiland. Het is op-en-top Turks, minder toeristisch ontwikkeld en heeft veel van de oorspronkelijke charme van het eiland behouden. Hier vind je geen megahotels maar rust en ruimte, afgelegen baaien, gouden zandstranden, sprookjeskastelen, ommuurde steden en verstilde dorpen.

Denemarken

Bornholm
‘Zij van de andere kant van de zee’, zo noemen de inwoners van het Deense eiland Bornholm hun medelandgenoten. Bornholm kent vele benamingen en wordt ook wel een exotisch eiland genoemd. Geen vanzelfsprekende aanduiding voor een eiland dat in de Baltische Zee tussen Polen en Zweden ligt.

Egypte

Luxor en omgeving
Wat Egypte zo bijzonder maakt, is de totaal andere cultuur dan de Nederlandse in combinatie met de veelheid aan archeologische bezienswaardigheden in Luxor. De stad de culturele parel van Egypte. Het zijn niet alleen de vele archeologische bezienswaardigheden die de stad zijn glans geven, ook het dagelijkse leven van de mensen doet je verwonderen.
Zuid-Sinaï en de Rode-Zeekust
Zuid-Sinaï en de Rode-Zeekust worden geroemd om hun prachtig gevarieerde woestijnen, rijke onderwaterleven en bijzondere flora en fauna in het hooggebergte.

Frankrijk

Zuid- Bourgondië
Zuid-Bourgondië heeft een afwisselend landschap met heuvels en brede rivierdalen, bossen, wijngaarden en weilanden. Het natuurschoon wordt afgewisseld met kunst en cultuur uit een rijk verleden. Er zijn talrijke overblijfselen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode. De streek staat vooral bekend om haar romaanse kerken, beeldhouwkunst en schilderkunst.

Luxemburg

Luxemburgse Ardennen
In herdruk
De Luxemburgse Ardennen bestaan uit een aantrekkelijk landschap van uitgestrekte velden, leisteenrotsen en steile hellingen. Het is ook de regio van natuurparken, stuwmeren, kastelen en vriendelijke dorpen en steden. Maar bovenal is het een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Nederland

Drenthe
In herdruk
Drenthe maakt met drie nationale parken ‒ Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa ‒ zijn naam als groene provincie meer dan waar. Het is bij uitstek een provincie om te voet of per fiets te verkennen. Musea, oudheidkamers en bezoekerscentra geven een boeiend beeld van de geschiedenis, cultuur en natuur in Drenthe.
Zeeland
Zeeland heeft veel te bieden, vooral ‘s zomers: zee, brede stranden, dijken, polders, historische steden en verstilde dorpen. Dijken domineren het landschap, oude, nieuwe, lage en hoge, soms kaal, vaak met bomen en bloemen. Ook vind je er forten, burchten, kastelen, kerken en stadhuizen.

Noorwegen

Lofoten
Wat mag je verwachten op de Lofoten, de fascinerende archipel in het hoge noorden? ’s Zomers een sprookjesachtig land badend in bijzonder zonlicht. Niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts, wanneer de middernachtzon als levenselixir van het noorden laag boven de horizon hangt.
Spitsbergen
Spitsbergen (Svalbard) is geen alledaagse bestemming. Het is ook zeker geen bestemming voor massatoerisme. Alhoewel het kan gebeuren dat een cruiseschip de hoofdstad Longyearbyen aan doet en de straat en de belangrijkste bezoekerscentra even overspoeld worden door toeristen. Meestal is dat maar korte tijd het geval, want de schepen hebben een strak vaarschema. Iets anders is het met de mensen die met gerichte belangstelling voor deze Arctische omgeving deze bijzondere bestemming uitkiezen. Op Spitsbergen is het vooral leeg.

Slovenië

Triglav Nationaal Park
Dat geldt zeker voor het Triglav Nationaal Park, gelegen in het noordwesten van Slovenië. Het park dankt haar naam aan de Triglav (2864 m), de hoogste berg van het land.

Spanje

Andalusië
In herdruk
In deze Odysseegids komen de bekende hoogtepunten ruim aan bod, maar er is ook verder gekeken dan de kathedraal van Sevilla en de Alcazaba van Alemería. Odyssee is op zoek gegaan naar het onbekende Andalusië. De reiziger wordt meegenomen naar natuurparken, verborgen stranden van Cabo de Gata, de onbekende gebieden van de Sierra Morena en het hart van Los Alcornocales.
Canarische Eilanden
In herdruk
De Canarische Eilanden behoren al een aantal decennia tot de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. De zeven eilanden vormen een uitermate afwisselend gebied met een interessante geschiedenis en cultuurschatten.
Tarragona
Tarragona, stad én provincie, verdienen het om ontdekt te worden. Beide liggen in de schaduw van de drie grote trekkers van Catalonië: Barcelona, de Pyreneeën en de Costa Brava, maar dat is geen argument om deze Catalaanse provincie niet te verkennen.
Valencia
Valencia is typisch Spaans gebleven en biedt de bezoeker vele culturele schatten om te ontdekken. Maar dat niet alleen: wie moe is van de vele musea, het prachtige oude centrum of het imposante architectonische hoogstandjes, kan met hetzelfde gemak even uitblazen op de prima zandstranden van de stad. Een unieke combinatie.

Tsjechië

Bohemen
In herdruk
Praag wordt omringd door de regio Bohemen, dat tweederde van de Tsjechische Republiek beslaat. In het midden van de regio ligt een glooiend gebied dat doorsneden wordt door de rivieren Vltava (Moldau), Labe (Elbe) en Ohre.
Moravië
In herdruk
Het in het oosten van Tsjechië gelegen Moravië valt uiteen in een noordelijke en zuidelijk deel. Het gebied is overwegend landelijk van karakter met een paar grote steden. Brno is de 'poort' tot Zuid Moravië. Olomouc is een levendige universiteitsstad met een groot historisch centrum.

Verenigd Koninkrijk

Edinburgh
Edinburgh is de veelbezongen hoofdstad van Schotland. Midden in de stad verheft zich Edinburgh Castle op een rots, de bakermat van de Schotse koningen, het symbool van de nationale trots. Rondom het kasteel heeft de stad zich in de loop der eeuwen gestaag uitgebreid, waarbij, gelijk Rome, zeven heuvels werden ingesloten.
Kent en Canterbury
Kent afficheert zich als de ‘Tuin van Engeland’. De regio ligt in de zuidoosthoek van Engeland. De oost-west lopende North Downs vormen de ruggengraat van het graafschap. Ten noorden van de heuvels loopt het landschap langzaam over in de moerassige en laaggelegen monding van de Theems. Ten zuiden van de Downs ligt het zacht glooiende landschap van de Weald.
Lake District
In herdruk
Slechts weinig regio’s in Engeland kunnen wedijveren met het romantische landschap van het Lake District. Het Merengebied is adembenemend en bedekt met natuurlijke meren, bergen en prachtige vergezichten. Behalve aan natuurschoon, is het Lake District rijk aan cultuur, industriële archeologie en historische monumenten.
Noordoost- Engeland
De regio North East (Noordoost-Engeland) omvat Northumberland met de Muur van Hadrioanus, Tyne and Wear met de havenstad Newctasle, het verstedelijke Teesside en het landelijke Durham.
Shetland
Verwacht
Nog meer dan Orkney trekt Shetland vogelliefhebbers. Op de klifrijke kusten nestelen jaarlijks talrijke vogelsoorten en vele andere strijken op de kleinere eilanden neer om te foerageren tijdens hun lange migratievluchten. De parmantige papegaaiduiker (puffin) is de mascotte van Shetland, hoewel de vogel zich in het wild niet gemakkelijk laat zien. Op de eilanden Foula, Noss en Fetlar zijn vogelreservaten.
York en North Yorkshire
York is een van de grote steden van de middeleeuwse wereld. Nog omringd door de eeuwenoude muren, wordt de stad gedomineerd door de stijgende pinakels van York Minster, de mooiste gotische kerk in Noord-Europa.

Zweden

Småland en Öland
Lang, veel te lang heeft Zweden bij veel vakantiegangers het idee opgeroepen dat het een koud land is .Bovendien had het de naam een saai land te zijn, hooguit een Walhalla voor de ultieme natuurliefhebber die zich, omgeven door wolken muggen, een weg door het bos moest banen om ergens zijn tentje op te kunnen zetten.