West-Europa

West-Europa

Schotse Hooglanden
In herdruk
Ten noorden van de lijn Dumbarton-Stonehaven liggen de mystieke Highlands. De Schotse Hooglanden behoren tot de meest fascinerende landschappen van Europa: woest, weids en verlaten. De heuvels zijn bedekt met uitgestrekte heidevelden. In de brede glens spiegelen de wolkenluchten zich in het oppervlak van de diepe lochs.

België

Luik en omgeving
Luik (Liège in het Frans) is een stad van tegenstellingen. Zo staat de historische architectuur soms in schril contrast met de barbaarse nieuwbouw. Als grootste stad van Wallonië bezit Luik interessante musea, galeries, theaters en een beroemde opera. Bovendien is Luik een aantrekkelijke winkelstad en met zijn vele restaurants een stad voor lekkerbekken.
Voerstreek
Onder wandelaars, fietsers en liefhebbers van de uitstekende lokale keuken is de Belgische Voerstreek al lang een 'geheimtip'. Steeds meer bezoekers weten de rust en het natuurschoon hier te waarderen. Je vindt er fraaie wandelroutes over onverharde holle wegen, door bossen en droogdalen, langs vierkanthoeven, kapellen en vakwerkhuizen. De Voerstreek is deels beschermd landschap, kent nog oude hoogstamboomgaarden, dolinen en graften.
Wandelen in Antwerpen
Geactualiseerde uitgave
In Antwerpen is van alles te doen. De meeste toeristen komen er om te winkelen en heerlijke bonbons te kopen. Dat kan er te kust en te keur, maar de grootste winkelstraat, de Meir, komt in deze gids niet aan bod. Wat je wel in deze gids aantreft, zijn wandeltochten die je naar buurten net buiten het centrum leiden. Al deze buurten hebben een eigen sfeer.
Wandelen in Brussel
De Belgische hoofdstad is bij Belgen en Nederlanders vrij onbekend en onbemind. De stedenbouwkundige confrontaties leveren de stad vele gezichten op, die vlak bij elkaar om de hoek liggen. Dat maakt Brussel op zich wel tot een verrassende en boeiende stad. Achter het kantoorgeweld kan je architectuurparels en authentieke cafeetjes ontdekken!
Wandelen in Gent

De rijke geschiedenis, de veelheid aan monumenten, de bijzondere verhalen over gebeurtenissen die de stad overspoelden, de talloze mooie hoekjes, het uiterst gevarieerde horeca-aanbod… Dat alles tonen in zes wandelingen dwingt noodgedwongen tot selectie. Gent heeft immers zoveel te bieden.
Gent is bovendien een gezellige stad, heerlijk om te bezoeken, maar ook om te blijven 'plakken'.
Een zeer diverse stad is het ook, vol kleur en verscheidenheid, waar het aangenaam toeven is. Op een plein, op een terras, van achteren een caféraam, van op de tram, telkens weer toont deze stad haar talrijke gevarieerde facetten. Grijp ze en probeer ze vast te houden. 
Tot je weer terugkomt

Duitsland

Dresden
De hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen heeft zich met een opmerkelijke veerkracht bevrijd van de diepe sporen die nationaal-socialisme en communisme in de 20ste eeuw door de stad hebben getrokken. De pronkstad van weleer is in volle glorie herrezen. De Altstadt staat vol met gerestaureerde of herbouwde kerken, paleizen en winkels. Vele musea lokken de bezoekers met een uiterst gevarieerd aanbod.
Fietsen in Berlijn
Berlijn is een uitgestrekte en groene stad en bovendien erg fietsvriendelijk. Bergen of heuvels van enige betekenis zijn er niet en er komen steeds meer fietspaden bij. Dat maakt de fiets tot het ideale vervoermiddel om Berlijn te verkennen.
Fietsen in Hamburg
Geactualiseerde uitgave
Waterstad Hamburg is een chique en statige stad die rijk geworden is met handel en scheepvaart. Maar de laatste jaren is de stad volop bezig zijn hippe kant te ontwikkelen. En bovenal een stad om per fiets te verkennen.
Fietsen naar Potsdam
Geactualiseerde uitgave
Even weg uit de drukte van de stad, je laven aan de groene rust van de Wannsee en de barokke geschiedenis van Potsdam. Dat kan met deze fietsroute aan de zuidwestkant van Berlijn. Met de S-Bahn ben je in minder dan een half uur van hartje Berlijn bij de Wannsee, het startpunt van de fietsroute.
Wandelen in Berlijn
Geactualiseerde uitgave
Overal in Berlijn struikel je over straten, gebouwen, parken en buurten waar verhalen over te vertellen zijn. Voor wie in korte tijd een eerste indruk wil krijgen van deze prachtige stad, is deze wandeling ideaal. Al slenterend passeer je hoogtepunten die je gewoon gezien moet hebben, maar loop je ook achter de grote gebouwen langs en zie je kanten van Berlijn die anders verborgen waren gebleven.
Wandelen in Düsseldorf
Düsseldorf is een aangename stad met prachtige gebouwen, een sfeervolle Altstadt en veel kunst en cultuur. Je kunt hier heerlijk eten, goed uitgaan en prima winkelen. Voor wie meer over Düsseldorf wil weten biedt deze wandelgids uitkomst. Deze wandelingen beperken zich niet tot de Altstadt maar zwermen uit over de Medienhafen, het voorstadje Kaiserswerth en de stadsparken.
Wolfsburg
Wie Wolfsburg zegt, zegt Volkswagen. Na slechts een paar uur in deze stad heb je waarschijnlijk meer Volkswagens, Audi’s en Skoda’s gezien dan je ooit eerder in een stad zag. Wolfsburg wordt in alles gekenmerkt door het Volkswagenconcern dat zijn hoofdzetel in de stad heeft.

Frankrijk

Zuid- Bourgondië
Zuid-Bourgondië heeft een afwisselend landschap met heuvels en brede rivierdalen, bossen, wijngaarden en weilanden. Het natuurschoon wordt afgewisseld met kunst en cultuur uit een rijk verleden. Er zijn talrijke overblijfselen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode. De streek staat vooral bekend om haar romaanse kerken, beeldhouwkunst en schilderkunst.

Luxemburg

Luxemburgse Ardennen
In herdruk
De Luxemburgse Ardennen bestaan uit een aantrekkelijk landschap van uitgestrekte velden, leisteenrotsen en steile hellingen. Het is ook de regio van natuurparken, stuwmeren, kastelen en vriendelijke dorpen en steden. Maar bovenal is het een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Nederland

Drenthe
In herdruk
Drenthe maakt met drie nationale parken ‒ Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa ‒ zijn naam als groene provincie meer dan waar. Het is bij uitstek een provincie om te voet of per fiets te verkennen. Musea, oudheidkamers en bezoekerscentra geven een boeiend beeld van de geschiedenis, cultuur en natuur in Drenthe.
Eindhoven
Eindhoven is het centrum van de technologie in Zuid-Nederland en voert trots de leus: leading in technology. In 2011 werden Eindhoven en omgeving uitgeroepen tot de slimste regio van de wereld. Louis Zacharilla, medeoprichter van het Intelligent Community Forum (ICF), noemde de regio ‘een voorbeeld voor een nieuwe manier van denken over samenwerking en regionale ontwikkeling.’
Maastricht
Maastricht heeft een on-Nederlandse uitstraling. Zowel Maastrichtenaren als bezoekers omschrijven de stad als Bourgondisch, buitenlands, mondiaal, gezellig, typisch zuidelijk en zonnig. Wat maakt Maastricht ‘the place to be’?
Rotterdam
Verwacht
Stadsgids Rotterdam
Wandelen in Groningen
Vooral het Groninger Museum trekt nog steeds duizenden nieuwe bezoekers naar de stad Groningen. Als zij het museum hebben bekeken keren ze niet meteen terug naar het nabijgelegen hoofdstation, maar lopen ze vaak nog even door, de binnenstad in. Of ze knopen er meteen een ‘Weekendje Stad’ aan vast.
Zeeland
Zeeland heeft veel te bieden, vooral ‘s zomers: zee, brede stranden, dijken, polders, historische steden en verstilde dorpen. Dijken domineren het landschap, oude, nieuwe, lage en hoge, soms kaal, vaak met bomen en bloemen. Ook vind je er forten, burchten, kastelen, kerken en stadhuizen.

Verenigd Koninkrijk

Edinburgh
Edinburgh is de veelbezongen hoofdstad van Schotland. Midden in de stad verheft zich Edinburgh Castle op een rots, de bakermat van de Schotse koningen, het symbool van de nationale trots. Rondom het kasteel heeft de stad zich in de loop der eeuwen gestaag uitgebreid, waarbij, gelijk Rome, zeven heuvels werden ingesloten.
Glasgow
Glasgow omarmt de River Clyde, de rivier die een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad heeft gespeeld. Het centrum bevindt zich op de noordelijke oever en heeft vele gezichten: The Merchant City met zijn kantoren en drukke winkelstraten; Old Town met zijn kathedraal, Glasgow Green én verpauperde delen, waartussen fonkelende nieuwbouw staat; en West End, dat de meest afwisselende stadswijk is met trendy cafés, winkels, universiteitsgebouwen en musea.
Kent en Canterbury
Kent afficheert zich als de ‘Tuin van Engeland’. De regio ligt in de zuidoosthoek van Engeland. De oost-west lopende North Downs vormen de ruggengraat van het graafschap. Ten noorden van de heuvels loopt het landschap langzaam over in de moerassige en laaggelegen monding van de Theems. Ten zuiden van de Downs ligt het zacht glooiende landschap van de Weald.
Lake District
In herdruk
Slechts weinig regio’s in Engeland kunnen wedijveren met het romantische landschap van het Lake District. Het Merengebied is adembenemend en bedekt met natuurlijke meren, bergen en prachtige vergezichten. Behalve aan natuurschoon, is het Lake District rijk aan cultuur, industriële archeologie en historische monumenten.
Noordoost- Engeland
De regio North East (Noordoost-Engeland) omvat Northumberland met de Muur van Hadrioanus, Tyne and Wear met de havenstad Newctasle, het verstedelijke Teesside en het landelijke Durham.
Orkney
Ten noordoosten van het Schotse vasteland ligt Orkney, een vruchtbare, groene archipel van zo’n zeventig eilanden en eilandjes. Wie de eilanden bezoekt wordt getroffen door de rust, groene heuvels, krijsende vogels op de kliffen, verlaten baaien met brede zandstranden en typisch Schots weer.
Shetland
Verwacht
Nog meer dan Orkney trekt Shetland vogelliefhebbers. Op de klifrijke kusten nestelen jaarlijks talrijke vogelsoorten en vele andere strijken op de kleinere eilanden neer om te foerageren tijdens hun lange migratievluchten. De parmantige papegaaiduiker (puffin) is de mascotte van Shetland, hoewel de vogel zich in het wild niet gemakkelijk laat zien. Op de eilanden Foula, Noss en Fetlar zijn vogelreservaten.
York en North Yorkshire
York is een van de grote steden van de middeleeuwse wereld. Nog omringd door de eeuwenoude muren, wordt de stad gedomineerd door de stijgende pinakels van York Minster, de mooiste gotische kerk in Noord-Europa.